ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ

Από σήμερα το blog μας αλλάζει τίτλο. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε στην διάσωση του όμορφου πλανήτη μας. Το blog θα φιλοξενεί ότι έχει σχέση με αυτό.

Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2006

Πετούν καθώς κοιμούνται

Ένας καλός φίλος, ο Νίκος Δ., μου έστειλε ένα κείμενο για τις σταχτάρες. Οι σταχτάρες είναι αποδημητικά πουλιά που μοιάζουν με τα χελιδόνια. Με μεγάλη χαρά το παραθέτω:
1. Oι σταχτάρες όπως και τα χελιδόνια είναι αποδημητικά πουλιά που μας επισκέπτονται με τον ερχομό της άνοιξης για μερικούς μήνες και γύρω στα τέλη Ιουνίου επιστρέφουν στην Αφρική για το υπόλοιπο του έτους.
2. Οι σταχτάρες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους πετώντας αφού έχουν τη δυνατότητα να πετούν καθώς κοιμούνται αφού ένα μέρος του εγκεφάλου τους συνεχίζει να δουλεύει.
3. Προσγειώνονται μόνο για να χτίσουν φωλιές και να μεγαλώσουν τα μικρά τους.
Μπορούν να πετάξουν σε πολύ μεγάλα ύψη και δεν χάνουν ποτέ τον προσανατολισμό τους.
Έχουν πολύ μικρά πόδια, δεν μπορούν να περπατήσουν στο έδαφος ούτε να πετάξουν αν πέσουν σ’ αυτό. Χτίζουν τις φωλιές τους σε κάθετες επιφάνειες ούτως ώστε όταν βγαίνουν από τη φωλιά τους καθώς πέφτουν στο κενό να μπορούν να πετάξουν.
4. Επιστρέφουν στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο.
Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής τους δεν ζευγαρώνουν, άρα αυτό το διάστημα πετούν ασταμάτητα.
5. Οι σταχτάρες όπως και τα χελιδόνια τρέφονται με έντομα. Όταν πρόκειται να ταΐσουν τα μικρά τους αποθηκεύουν τα έντομα που μαζεύουν σε μια ειδική θήκη στο λαιμό τους και όταν φτάσουν στη φωλιά τα δίνουν τα παιδιά τους.Οι σταχτάρες μπορούν να ζήσουν μέχρι και 21 χρόνια. Έχουν μια πολύ χαρακτηριστική φωνή που μπορεί να ακουστεί ιδιαίτερα γύρω στη δύση του ήλιου. Για να τις ακούσετε πηγαίνετε στο
http://www.springalive.net/audio/swift.wav